Frit de peix o de marisc

(A diversos i a peix)

                
                         

 

Aquesta varietat de frit és una cosa moderna: és a dir, fa uns quants anys que es va començar a imposar per restaurants i ha estat un èxit!!! Per ventura ja es feia als llocs de pesca i pescadors, però jo i el meu entorn mai n'havíem menjat: Ni al Mal-Pas de quan era petita, ni a Palma, ni a S'Estanyol, ja de gran, ni a Sta. Catalina de ton pare, se n'havia fet, d'aquest frit; però qualcú se'l va inventar o a qualque lloc el féien, i... aquí el teniu... és boníssim...
 
 

 

Ingredients:

Peix variat de textura consistent, que pot ser:

  • Rap o

  • Mussola, altrament dita ara cazón

 

Mol·luscs variats, sense closca:

  • Caragols de mar

  • musclos

  • cloïsses...

Cefalòpodes

  • Calamars o

  • sípies

Crustacis

  • Qualque gamba o escamarlà, pelat

Tot proporcionat... i al gust.

Verdures...

Grups de verdures:

  1. Carxofa, pèsols, espàrrecs, favetes tendres esclovellades,  a la primavera-hivern, qualque bolet, si n'hi ha. (Aquestes seran les del frit de Pasqua)

  1. Pebre verd, vermell, albergínia, carabassó, a l’estiu 

I a més...

  • Ceba, tomàtiga, alls, sal, pebre bo i pebre bord, pebre de cirereta, una fulla de llorer, un manat de fonoll salvatge, ben tendra, un manadet d'herbes: moraduix i herbasana.

  • Patata

No s’hi posa: Col, bledes, espinacs.

 

Com fer-ho:

 

  • Tallar el peix i els cefalòpodes a quadrats regulars, d'uns 2 cm.

  • Treure les closques dels mol·luscs bullint-los amb aigua uns minuts, perquè s'obrin: reservar-los

  • Fregir el peix i el calamars o sípies, fins que siguin cuits: el peix molt poc temps, els cefalòpodes, una mica més.

  • Reservar-ho.

  • Fregir les verdures tal com s'explica pel frit de xot.

  • Fer un sofregit de ceba i tomàtiga, amb els alls, que es vagi fent ben a poc a poc... quasi bé al final, afegir-hi les herbes.

  • Quan tot és cuit, mesclar-ho dins la paella i deixar-ho confitar uns minuts.

  • Salpebrar-ho i sobre tot!!! posar-hi pebre bord i pebre de cirereta al gust.